Αύγουστος 22, 2019
20 °C Patra, GR

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν έξω!

Τα σχολεία έκλεισαν για το καλοκαίρι και τα παιδιά είναι έτοιμα να ξεχυθούν στους δρόμους, να παίξουν, να φωνάξουν, να γελάσουν, να φοβηθούν. Ησυχία στις γειτονιές και στις πλατείες. Μα, πού είναι τα παιδιά; Γιατί, δεν ακούγονται οι φωνές τους; Σε έναν καναπέ είναι και με την ανοχή ή την αδιαφορία των γονέων τους αναλώνονται μπροστά στον υπολογιστή, το κινητό ή το τάμπλετ. Υπόκεινται άθελά τους σε πλύση εγκεφάλου, η οποία φοράει το ένδυμα της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας.

Από πολύ μικρή ηλικία παίζουν στα δάχτυλα το playstation, το λάπτοπ, την εφαρμογή που κατέβασαν στο κινητό, το facebook και το instagram. Θα ήταν λάθος στην εποχή της τεχνολογικής έκρηξης το παιδί να μένει εκτός, όμως γιατί ταυτόχρονα να μένει στην άκρη το παιχίδι; Αποτελεί τη φυσική γλώσσα των παιδιών, το πιο ισχυρό μέσο έκφρασής τους και αναγκαίο καλό για την καθημερινή δραστηριότητά τους. Είναι ο δρόμος του παιδιού για να μάθει, να ευχαριστηθεί, να απογοητευθεί, να πειραματιστεί, να ανακαλύψει τον ευατό του, τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω του.

Οι παλαιότερες γενιές είχαν και τον χρόνο και τη διάθεση για παιχνίδι. Κανείς δεν τους τα στέρησε. Πλέον, μετά το σχολείο το παιδί οφείλει να διαβάσει. Μετά το διάβασμα ή στο ενδιάμεσο έχει αγγλικά, γαλλικά, πιάνο, μπαλέτο, κολύμβηση, κι ένα σωρό άλλες δραστηριότητες, οι οποίες πολλές φορές το κουράζουν, αντί να το ψυχαγωγούν. Οι σωστοί γονείς, έχοντας το άγχος για το μέλλον του τέκνου τους, φτάνουν στο σημείο να το εξουθενώνουν και να το δυσανασχετούν.

Τα παιδιά προτιμούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, άνεση, χρόνο και ελευθερία. Η προστασία από τους μεγαλύτερους του περιβάλλοντος είναι καλή, αλλά η υπερπροστασία είναι καταστροφική. Η εικόνα με παιδιά να παίζουν στους δρόμους έχει αντικατασταθεί με παιδιά περιορισμένα σε τοίχους και παιδότοπους, με καρφωμένα βλέμματα επάνω σε οθόνες.

Γιατί σταμάτησαν να κυκλοφορούν; Ξαφνικά, γονείς και παιδιά φοβήθηκαν; Γιατί το κυνηγητό, τα μήλα, το κρυφτό, το σχοινάκι, το ποδήλατο και το πατίνι ηττήθηκαν από μια ψεύτικη πραγματικότητα ενός κινητού ή τάμπλετ; Γιατί τα γόνατα των παιδιών δεν είναι πια γρατζουνισμένα; Με τρομάζουν τα παιδιά-ειδικοί στις νέες τεχνολογίες και σε ικανότητες που δε συνάδουν με την ηλικία τους.

Είναι έτοιμοι οι γονείς να χάσουν, έστω για λίγο, τα ίχνη των παιδιών τους, όπως συνέβαινε, όταν ήταν εκείνοι νέοι; Πραφανώς και όχι! Σήμερα, δύσκολα κάποιος χάνεται. Τα κινητά βρίσκονται στα χέρια των παιδιών, αλλά και των γονιών συνεχώς. Πόσο απειλητικός φαντάζει ο έξω κόσμος…

Σχολιάστε εδώ:
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
41

Σχετικά άρθρα

Αυτοί είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του Μουντιάλ!

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου της Ρωσίας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων και θα συνεχίσει να το κάνει έως τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα πέσει η αυλαία. Ένας μήνας γεμάτος ποδοσφαιρικό θέαμα, ανατροπές και συγκινήσεις. Σ’ ένα από τα παιχνίδια της διοργάνωσης «την παράσταση έκλεψαν» οι Ιάπωνες φίλαθλοι και οι αντίστοιχοι της Σενεγάλης. Ποιά ήταν […]

Μην πυροβολείτε την εκπαιδευτικό!

Ναι, η δασκάλα εγκατέλειψε τη θέση της στη Γαύδο. Την κρίνεις εσύ που δεν τόλμησες να εργαστείς σε ακριτικό νησί το χειμώνα. Εσύ που δε θα σταθείς πλάι στους εσωτερικούς μετανάστες που για να εργαστούν αναγκάζονται να αφήσουν πίσω τις οικογένειές τους. Με μισθό που δε φτάνει ούτε για τα βασικά, αναλογίσου τα έξοδα για το […]